Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 19:37 - Филм с подходящо представяне на проблема с фаст фуда, вегетарианството и пропаганда на измислени заплахи от храна
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Филм с подходящо представяне на проблема с фаст фуда, вегетарианството и пропаганда на измислени заплахи от храна


Днес сутринта се загледах в една съседка, която преди беше една от малкото симпатични млади жени от леко закръглените. От около 2-3 години стана вегетарианка, с цел да отслабне. В жегата се забелязва, че вече не е така закръглена, но и не може да се каже, че е заприличала на манекенка. От както мина само на растения започна да носи очила, за което може да има и други причини, ръцете и силно отслабнаха, изглежда ми леко прегърбена и походката и няма младежки вид. За промените в настроението също може да се каже, че има и други причини, не я познавам добре.

В тази връзка преди малко гледах и интересен филм за измамите и пропагандата на различни видове храни, разгледани са интересите на разни групи в САЩ, които са повели кръстоносен поход с идеологическата помощта на медии и псевдонаука, като са мобилизирани легиони корумпирани учени, журналисти и дори либерални политици. Авторът на документалния филм не е християнин, но има удивително добър поглед върху агресивната червена пропаганда и дава добра оценка на опитите за контрол над обществото от страна на мекеретата.


Fat Head (2009)

http://www.fathead-movie.com/

https://vimeo.com/27652100


Във филма бе поставен и един спорен въпрос, относно храненето в миналото, автора не е вярващ и вярва в милиони години история. За растителните мазнини се твърди, че се консумират от скоро и те са по-вредни от маслото и сланината, както и че в миналото хората са ядели предимно животински продукти. С това становище не мога да се съглася. Според Библията се разбира, че хората от региона на Средиземно море са консумирали мазнини от маслини и ядки като бадеми и подобни, а в северна и централна Европа са ползвали изключително масло. В миналото свинското е било много по-скъпо от агнешкото и телешкото поради фуража и фактически се консумирало само от по-богатите. Такова е било и положението с пилетата и яйцата им, те или не са били хранени със зърно и или не са поддържани големи бройки от тях. Подобно на съвременните по-бедни африканци, хората са ядели предимно млечни продукти и месо от стадата навсякъде по света, освен ескимосите, които карат само на риба и тюлени целогодишно. Според региона и лични възможности са консумирани плодове, зеленчуци и риба, но хляба наистина не е бил основна храна както се смята, консумиран е предимно зимно време, в миналото не е имало хладилници и магазини предлагащи храна от чужди страни и зърното е бил един от малкото продукти възможни за съхраняване целогодишно.

Като заключение все пак не мога да препоръчам фаст фуда, от няколко години го избягвам поради финансови причини, а и освен това предлаганите продукти там не ме удовлетворяват с качеството, месото не е нито прясно нито качествено. За хляба на сандвичите съм писал, днес почти никой не го приготвя по правилния начин и той е клисав, тестото е не втасало и недопечено, а тостер не се предлага. За картофките нямам нищо против, освен цената, 2,5 лева за 108 грама ми е прекалено, за толкова пари ще взема 5 кила картофи и ще си ги направя не по зле.




Тагове:   science,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645287
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив