Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 17:28 - Граждански кючеци
Автор: rumenbelchev Категория: Политика   
Прочетен: 1933 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2010 21:41


 

в. “Стършел”, бр. 3342/2 юли 2010

 

Откакто понятието "гражданска отговорност" се превърна в застрахователно и взе да се продава срещу стотина кинта (с намалението), изпитвам безпокойство какво ще стане с другите придобивки на все по-демократичното ни общество.

Колко ще ни струват "гражданските свободи"? Ще има ли коледно намаление за "гражданските права"? А "гражданско общество" - то като данък ли ще се събира или като общинска такса?

Един разумен човек в "НОВИНАР" ни го казва: "Гражданското общество е непрекъснат протест... С хора реагиращи, интересуващи се от своя живот".

Глас в пустиня, бихме рекли, сред кючеците, които целокупната преса ни пробутва като гражданска активност.

Вече традиционният гей парад разбуди гражданската съвест на газетарите. Охраняваното от 600 полицаи шествие на 700 активисти (сред които и евродепутат, вярно, не български, но все пак - гей), очевидно разочарова "ТРУД": "Очакванията за димки и пукнати глави на вчерашния трети поред гей парад не се оправдаха". Язък! Все пак трудовата газета извежда в заглавие мъндзърко скандалче: "Травестити и хетеро се псуваха на гей парад".

Пресата, вдъхновена от отвореното писмо на американския посланик в подкрепа на проявата (смешно ми е да си помисля какво би правила, ако го бе написал руският), усърдно демонстрира толерантност към различните.

Но, нали сме злопаметни - нека отворим вестниците от седмицата преди Деня на толерантността. Смърди на толерантност към гейовете, чужденците и другите раси, та се не трае.

"В "Левски" "старите пушки" отстреляха тъмнокож" - "ЗАСАДА". "Явен гей става премиер" - "ТЕЛЕГРАФ". "Душманин на Румяна Желева кърши снага на НДК" - пак "ТЕЛЕГРАФ". "Камен Во се облажи с малолетно ромче" - "ШОК". "Насмукан естонец си размахва чепа в наш курорт" - "ЗАСАДА"...

Като стана въпрос за чепове, една културна новина от "ТРУД" - "Звезди си мерят пълния член". Става дума за състезание по правопис за журналисти, да не си помислите нещо, моля ви се!

По същото това време гражданското общество се обедини срещу новоизбраната "Мис Русе", а ГДБОП удари сайта на читанките.

Да прочетем мъничко от "ТРУД": "Щети за милиони левове на българската култура и книгоиздателска дейност нанесла шестчленна банда..." Шестчленната банда в "ТЕЛЕГРАФ" (чиято издателка, слава Богу, все още не печата книги) е наречена скромно "шестима запалени компютърджии".

В сайта www.chitanka.info бандюгите предлагали безплатно (отвратително!) книги от българската класика в електронен формат.

Акцията била по молба на Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите и издателски къщи, пожелали да останат анонимни.

Една питанка - ако една издателска къща вземе, че си купи авторските права, да речем, на Елин Пелин и заради слабото пазарно търсене на този автор реши да не го издава - какво прави тогава гражданското общество?  Ами ако си купи и правата на Вазов, Йовков, Алеко и всички автори, включени в учебните програми? Ще разчитаме само на христоматиите, които същата тая издателска къща ни пробутва, така ли?

Но това са волни разсъждения, които нямат почти нищо общо с действителността.

Междувременно патриотично настроеното ВМРО-НИЕ даде на прокурор хита на абитуриентските балове "Паисий кючек". И призова нещастната ГДБОП, която очевидно си няма никаква друга работа, да излови разпространителите на гаврата с националната ни история.

Пък Аспарух си седи в "шатра-та, ша-трата, шатра-та, моли се на Тангра-та, Тан-грата. Пагане да махне риз-ката-ка-ката, за да видят гър-ци-ци ци-ците."

Но това е вече ретро - патриотичен кючек с елементи на гражданска ангажираност и гражданска отговорност с намаление.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - гражданин от село
01.07.2010 10:28
Когато Ътовете и Ятовете се ритат, страдат читанките.
цитирай
2. анонимен - кючеци...
01.07.2010 13:37
Няма смисъл да търси автора само кючеци в медиите...Цялата държава от където да я хванеш се друса в един кючек.Няма изключения !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumenbelchev
Категория: Политика
Прочетен: 600755
Постинги: 161
Коментари: 281
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930