Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 13:19 - МОРАЛЪТ НА ЖЪЛТУРЧЕТАТА
Автор: rumenbelchev Категория: Политика   
Прочетен: 2073 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

в. “Стършел”, бр. 3426/24.02.2012 г.

 

Каква е разликата между издател и журналист?

Издателят  е човекът с парите - той налива някакви мангизи в газетата си и очаква да си ги върне с поне мъничко отгоре.

Журналистът е човекът, който според някои би трябвало да бъде глас и съвест на епохата, но при така стеклите се обстоятелства в последно време се е превърнал в придатък към издателя - каквото му рекат, това пише. Каквото му кажат - това снима.

Може би затова през миналата седмица газетите се изпълниха със снимки на трупове - когато свършат нашите жертви на бедствия, на помощ идват интернетаджийски - трупове по света дал Господ!

Защо ви занимаваме с тия волни разсъждения в това почти пролетно време? Ами - защото миналата седмица се пръкна на бял свят новият съюз на издателите на вестници (или както там се нарича), противопоставил се на стария съюз на издателите на вестници с гордото намерение да не приема в стройните си редици никакви жълти издания.

След тази тържествена декларация с треперещи ръце разгръщаме нежълтия "ТЕЛЕГРАФ", за да прочетем, че "Харалампи трепе Харалампи на Св. Харалампий". Още по-нежълтият "ВСЕКИ ДЕН" забива пореден пирон в ковчега на авторитета на бившия вицепрезидент - "Синът на Ангел Марин мори лебеди". Има си и снимка - човек (предполага се - въпросният генералски син) е гепил лебед за гръцмуля и аха - да му увие врата на бурма...

На тоя фон къде-къде по-жълто изглежда "ТРУД" - "Къде е душата на баба ми?" - пита измамена от СМС-гадателка невинна душа. Още по-смайваща е информацията, че "Стара Загора става Център на Вселената". Ние си знаехме, че София е, братче, център на просветата, но - доживяхме - вече знаем и къде й е на вселената центърът, средата! Екстравагантната идея на местен депутат е на мястото на центъра дори да се издигне монумент, пред който да се снимат туристите, които ще шурнат като река да видят новото световно чудо. Дано само не е по времето, когато неидентифицирани типове обгазяват града, че ще изтровим чужденците! Нашите вече са си свикнали - нищо им няма!

"ТЕЛЕГРАФ" достойно защитава името си на нежълто издание, членуващо в съюз, творец на бъдещия Морален кодекс на журналистиката - "Циците на Радина и Галена най-гледани". Сериозното издание съвсем сериозно е претарашило фейсбуци и гугъли, за да ни поднесе снимки не само на млечните жлези на красавиците, ами и на безсмислено висящите органи на знаменитостите. Моралният кодекс си е морален кодекс - насред страницата, закривайки оная работа на гол мъжкар, се мъдри червено кръгче с цифричката "18" - в смисъл - ние сме почтени и предупреждаваме децата да не гледат.

А съвсем по нежълт начин "ВСЕКИ ДЕН" ни стряска с пророчеството на Ванга: "Черно море ке светне!" Като оставим настрани традиционно неясното предсказание, газетата е успяла да се добере до изследванията на американски феномен, който "прогнозира, че България и Румъния ще бъдат залети от Черно море в близко бъдеще". Ние обаче сме патриоти, затова предпочитаме казаното според газетата от Петър Дънов - че "Един ден България ще граничи с Бяло море". Което, разбира се, не е предвиждане за завладяване на Южна Тракия, напротив - "Гърция няма да я има, тя ще е потънала под вода"...

Съвсем справедливо газетата коментира, че така им се пада на гърците "заради лошите мисли и лъжовното живеене"...

Като четем газетите, самообявили се за блюстители на морала и нравствеността, току виж и ние сме го отнесли заради същото!



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gocho52 - " С моралът да започнем, братя..."
25.02.2012 14:25
"Пари, пари и пак пари и ревнал..." Бюреков...май.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumenbelchev
Категория: Политика
Прочетен: 600185
Постинги: 161
Коментари: 281
Гласове: 522
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930