Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2012 15:48 - О, СПОРТ, ТИ СИ МИР!
Автор: rumenbelchev Категория: Политика   
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.08.2012 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 в. “Стършел”, бр. 3450/10.08.2012 г.

 

Точно преди сто години, през 1912-а година, в литературния конкурс на Петата олимпиада първа награда печели "Ода за спорта" на Жорж Хород и М. Ешбах... По-късно се оказва, че зад псевдонимите се крие самият Пиер дьо Кубертен. Одата не може да се намери на български, пък и е прекалено дълга, за да може да я цитираме тук, но все пак да споменем как основателят на съвременното олимпийско движение вижда спорта: "О, Спорт, ти си красота!... Справедливост... Смелост... Чест... Радост... Прогрес..."

За да се стигне до цитираното от всички - "О, Спорт, ти си мир!"...

Нека погледнем сто години по-късно как българската газетна индустрия вижда спорта и олимпийското движение.

Красота? Разбира се? "Гаджето на Курек заголи цица" - развява плейбойската снимка на красавицата "ТЕЛЕГРАФ".

"ВСЕКИ ДЕН" също се е прехласнал по красотата, която евентуално ще спаси ако не света, то поне волейболния ни отбор. "Жени налазиха волейболистите". Все пак в редакцията очевидно гледат реално на нещата - не всички женоря стават за корица на мъжки списания - "Кикиморите мрънкат за билети и подаръци"...

А "ТРУД" тържествено обявява: "Свършиха презервативите в селото"!

Радост? Каква ти радост - "Шарапова смени топките на Ноле" - злорадства трудовата газета.

Чест? Хайде де! Победеният няма чест, няма достойнство, няма право на нищо - той просто трябва да си наляга парцалките! Като малко отмъщение за премазаните топки на Джокович "Серена премаза Маша на финала" - коректно информира "ПРЕСА". Става въпрос за тенис, ако не сте разбрали - аристократичен спорт според някои.

Справедливост? Няма справедливост в газетния ни спорт - нашите винаги са прецакани от съдиите, а противниците са гадни, подли и коварни! Отваряме "ВСЕКИ ДЕН", за да научим, че "Зла индонезийка се пречка на Неделчева". Мястото за заглавието не е стигнало, за да се вкарат всички епитети, но подзаглавието уточнява, че индонезийката не е просто зла, а "зла фурия"...

Мир? Последното, което е газетното отражение на олимпиадата, е мирът. "Треснахме с 3:0 домакините" - тръби "ТЕЛЕГРАФ" и добавя миролюбиво: "Капитанът Николов плаши Полша с псувни на 18 езика".

Не се знае дали псувните са влезли в употреба, надяваме се, че не се е наложило, защото "Волейболистите прегазиха Полша" - според човека на "24 ЧАСА", изпратен да отразява игрите. "ТРУД" също няма никакви проблеми с миролюбието - "Попиляхме с 3:1 "дружината"!

А "ВСЕКИ ДЕН" направо хвърля всички пацифисти в музиката - "Сензация в Лондон, пречукахме Полша!"

Олимпиадата продължава и на следващите страници - "Потрошиха баба за жълти стотинки"...

Опа, грешка - това било на полицейската страничка на "ТЕЛЕГРАФ"... Макар че би могло да мине и на олимпийската - лексиката си е една и съща!

О, Спорт, що ти трябваше да акредитираш български газетари...




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumenbelchev
Категория: Политика
Прочетен: 598928
Постинги: 161
Коментари: 281
Гласове: 522
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031